Siggebohyttans Spektakel 2017

(se video längre ner på sidan)

Siggebohyttans Spektakler spelades på logen i den gamla bergmansgården Siggebohyttan under sommaren 2017

Siggebohyttans spektakler är en skröna om Bergslagen som sträcker sig från medeltiden till 2017 allt fritt spelat efter ett krönikespel från 1938 av Margit Palmaer. Ensemblen bestod av både dansare och musiker tog oss med på resan genom svunna tider.

”Siggebohyttans Spektakler 2017 skapades under rekordtid, manuset skrevs av Staffan Blixt och Stefan Jansson och Anna Johansson komponerade musiken. Både reptid och förberedelse-tid var därför knapp och föreställningen utgick från ett bygdetidningsblad från 30-talet med anteckningar av en i Siggebohyttan framförd sommarföreställning, ”Flydda tider” av Margit Palmaer. Föreställningen blev en odyssé från att de första människorna kom till Bergslagen fram till nutid. Tanken var att i mindre tablåer gripa över tid och rum med hjälpa av nedslag i historien med stor hjälp av dans och musik. Och att föreställningen andades framtidshopp.” – Stefan Jansson

Arbetet inför ”Siggebohyttans spektakler” gick mycket snabbare och detta år fanns ingen kostymgrupp. För att hålla samman de skiftande tidsåldrarna var samtliga aktörer klädda i bruna toner med tillägg av typiska plagg och detaljer i olika scener. Undantaget var barngruppen som fanns med i alla scener, de var blå-gröna. Hela ensemblen bidrog med egna kläder.” – Kajsa Forsberg

Siggebohyttan

Siggebohyttans bergsmansgård är en storslagen gård byggd för att imponera, men vars mangårdsbyggnad med torvtak nog var omodern redan när den började byggas år 1790. Gården ligger vackert med utsikt över sjön Usken, vid foten av den branta Siggebohyttebacken. Gården är idag ett museum med guidade turer sommartid, här finns även ett café.

På gården finns en stor gammal loge där många fester, marknader och uppträdanden har hållits genom åren. Logen med sin enkla vackerhet blev en perfekt inramning för vår uppsättning av Siggebohyttans Spektakler 2017.

Siggebohyttans Spektakler - The Movie