Flydda Tider

Flydda Tider sommaren 2023

Flydda Tider 10-13 augusti 2023

”Flydda tider”, teatervandringen genom Lindesbergs gator sätts upp för fjärde sommaren 2023! Mellan 10-13 augusti ges sex föreställningar (biljetterna släpps 1 augusti).

I år är spännvidden och tidsgapet stort mellan människorna som skildras, människor möts som vanligt över århundradena.  Bland annat kommer ni möta  kyrkoherden Petrus Jönisson som är den första omskrivna och namngivna lindesbergaren år 1462. Dorotea Dordi de Besche kom som invandrare från Belgien på 1500-talet, vilket även Ewald Paulic gjorde som flydde till Sverige och Lindesberg under första världskriget.

Ni kommer få träffa den gustavianska hovdamen Magdalena Rudenskiöld som efter mordet på Gustaf III sökte sig till lugnet i Lindesberg. Föreståndarinnorna för Kallbadhuset ”Botten-Fredrika” och hennes dotter ”Botten-Hildur” skymtar också förbi för att berätta om simkunnighet och livet i sjöstaden ikring sekelskiftet 1900.

Publiken kommer också få möta skådespelaren och filmcharmören Adolf Jahr, bl.a. alla tiders magister i ”Swing it Magistern” och tidigare arbetare på Oriel Blombergs tryckeri i Linde. 

Slutligen träffar vi också den legendariska läkaren och kirurgen Lars-Erik Hallén strax intill den byggnad där han verkade, Gamla Kirurgen.

100 gravar du måste se innan du dör
Precis som tidigare har vi hämtat inspiration från Kulturenhetens app ”100 gravar du måste se innan du dör”. Passa på att följa med oss, se vilka som levt, bott och verkar i staden och upptäck nya hemliga och spännande sidor av Lindesberg. Föreställningen är ett samarbete mellan Bergslagens Spektakelteater, Lindesbergs Hembygdsförening och Kulturenheten på Lindesbergs kommun.

INGA HUNDAR TILLÅTNA PÅ FÖRESTÄLLNINGEN
Det är inte tillåtet att ta med hundar under föreställningen, detta på grund av att vi går in på ett flertal privata tomter där det finns katter och efter ett flertal incidenter tidigare år med många hundar i publiken (där vi också fick avbryta föreställning på grund av hundar) har vi i Flydda tider-gänget beslutat detta.

TIDIGARE ÅRS FLYDDA TIDER

Flydda Tider har spelats varje sommar sedan 2020. Alltid med nytt manus och gestaltning av nya Linderbergsprofiler att upptäcka. Läs om det tidigare somrars produktioner här nedan.

Flydda Tider 2022

Sommaren 2022 förutom att vi gjorde en helt ny vandring och upptäcksfärd genom stadens gator, kom vi att träffa den vida berömda Lydia Hedberg mer känd som Bergslagsmor som turnerade runt om och i landet och nådde stor framgång även på andra sidan Atlanten, hennes bana och karriär inleddes här i Lindesberg. Vi kom också få möjlighet att träffa murarmästare Moberg, fröken Elsa Rubin och kalaskokerskan Johanna Serafia Ottinger. Förutom detta träffar vi Oktavia från fattigstugan och de barn som bor där, dessutom får vi lära känna Ellen Gahn född Silfverstolpe och hennes dotter Märta Gahn som ska växa upp och bli en av våra mest berömda textilkonstnärinnor. Som om detta inte vore nog blir vi i publiken ledsagade av poliskonstapeln Johan Eriksson mer känd under namnet ”Svarta handen”.

OBS att inga hundar är välkomna i år. Detta på grund av att vi under föreställningen går in på ett flertal privata tomter där det finns katter och efter ett flertal incidenter förra året med väldigt många hundar i publiken (där vi också fick avbryta föreställning på grund av hundar) har vi i Flydda Tider-gänget beslutat detta.

Flydda Tider 2021

Flicka som ödelade hela staden och andra öden

Sommaren 2021 fick vi träffa fotografen och den stora donatorn Ida Telland, superkargören vid flera av Ostindiska kompaniets resor, Lars Gothén. Och dessutom den stora kulturpersonligheten och bokhandelsägarinnan Eva Blomberg! Man fick även höra barnen och flickan som av misstag orsakade branden som ödelade hela staden 1869. Ni träffade också ”Kungen av Linde” samt hans fru Christina Helena Wågstrand. Samt lära känna krogidkerskan Fia i Linde och höra artisten och orkesterledaren Sven Arefeldt brista ut i sång!

Flydda Tider 2020

Publiken kommer att träffa historiska personer som levt och rört sig på Lindesbergs gator. Föreställningen spänner över tid och rum, från 1600-talet till 1900-talet.

”Vi kommer få träffa Catharina Israelsdotter som rådde och styrde över det stora träslottet – dvs bergsmansgården i Siggebohyttan. Vi får också träffa flygaren Sven Nybom vars otroliga öde berättas och vars grav återfinns på Norra kyrkogården. Slutligen får vi också träffa Sophia Amijia, den mäktiga och enastående affärskvinnan som kom från Holland på 1600-talet tog över sin makes rörelse och skapade ett eget imperium och därmed också många fiender”, förklarar Stefan Jansson.

Stefan Jansson regisserar och har tillsammans med de tre aktörerna Maria LindstedtAlva Ernestål och Stig Johansson tagit fram manuset.

”Appen ’100 gravar du måste se innan du dör’ har hjälpt oss mycket och Helen Sannerstedt och Sara Sporre på Lindesbergs kommuns kulturenhet har stöttat oss med texter under appens tillblivelse”, fortsätter Stefan Jansson som ser detta som ett första år som sedan kan byggas ut med flera historier och personer. ”Lindesbergs kommun gömmer och rymmer så många oberättade berättelser, så många öden som borde lyftas i ljuset. Inom några år skulle vi kunna ha ett större spel i stadskärnan men det är en annan historia. Först ut nu – ”Flydda tider” i augusti 2020.”