Vilka är vi?

vilka är vi?

Vi är ett stort och glatt gäng med högst varierande teatererfarenheter bakom oss.

Någon är fullfjädrat proffs med utbildning och allt, någon hade aldrig tidigare stått på scen. Några tangerar 90-årsstrecket men hoppar fortfarande högst när vi dansar, andra har faktiskt en bit kvar tills de blir nio. Med andra ord, i vår förening ryms alla som har ett intresse av teater och scenkonst, antingen på scen, att hjälpa till med allt som krävs bakom kulisserna från att ordna fika till att sy kostymer. Även du som nöjer dig med att i all enkelhet vill stötta föreningen med ett medlemskap är välkommen.

Hur vi jobbar

Våra produktioner har hittills karaktäriserats av stora ensembler som framför resor genom tiden, oftast med rummet som mer eller mindre konstant.

Vi berättar historier och historia med avstamp i vårt Bergslagen och de människoöden, fiktiva i frisk blandning med historiskt belagda som kan berätta något om vilka vi är och hur det kan vara att vara sådana som vi, människor.

För att föra fram våra berättelser använder vi både skådespeleri, dans, sång och musik. Allt material skapas eller bearbetas till största delen av föreningens medlemmar. Att ta fram manus kan t ex börja med ett antal repetitioner helt utan text, där skådespelarna improviserar under trygg guidning från vår konstnärliga ledare och regissör Stefan Jansson.

Vid dessa tillfällen sitter manusförfattarna med sina anteckningsblock i högsta hugg, och det de ser improviseras fram blir stommen som sedan utvecklas till manus.

Parallellt med repetitionsarbetet arbetar kostymgruppen flitigt med att ta fram passande scenkläder som understryker och bär fram skådespelarnas berättelser. Musiken skrivs och övas in, för att sedan framföras live vid föreställningarna, och dansen och rörelsen vävs in i föreställningen med hjälp av vår internationellt meriterade koreograf Kazue Ikeda.

Under hela processen kännetecknas vårt arbete av värme och omtänksamhet. Som individ kan du ofta utmanas i olika gestaltningar, men gör det alltid i trygg förvissning om att gruppen stöttar och hjälper när det behövs.

vart vi befinner oss

Föreningen har sin hemvist i Lindesberg och spelar på olika platser i Bergslagen där det finns en historia att förtälja.

Föreningen har sin hemvist i Lindesberg och spelar där det finns en historia att förtälja. Vi är Bergslagens Spektakelteater, i det ligger att föra fram berättelser om Bergslagen och dess invånare från olika platser både i tid och rum. Därför har vi ingen fast scen, utan gör istället våra produktioner där platsen i sig ha en betydelse för berättelsen.

Vi har spelat både i Löa Hytta, där järnhanteringen har en naturlig plats, liksom på Frövifors Pappersbruksmuseum där en annan del av Bergslagens industrihistoria kan skildras. Men även på andra platser i Bergslagen såsom Siggebohyttan och i Dalkarlshyttan.

Vi rör oss inte bara på historisk mark. Sommaren 2022 genomförde vi en stora uppsättning i ett flyghangar i Gammelbo och vår resa där kom att ta oss ända in i framtiden.

Inledande repetitioner, främst under vinter och våren, äger rum i ABF:s lokaler i Lindesberg.