Bergslagens Spektakelteater Presenterar

Korpspelen

Gammelbo - 2022

KORPSPELEN - 2022

(se video längre ner på sidan)

Korpspelen var planerad att sättas upp redan sommaren 2020 i Ramsberg men pandemin gjorde att vi fick vänta. Men så till sommaren 2022 blev det till slut bli av! Föreställningen var en varieté med 22 scener och nästan 50 personer i ensemblen. Uppsättningen var den hittills största Spektakelteatern gjort. Spelplats för föreställningen var flyghangaren Aerodromen som inte ligger långt från Gammelbo gård utanför Ramsberg i norra Lindesbergs kommun, en helt unik spelplats i ett gammalt segelflygshangar.

Om Korpspelen: Formen för föreställningen var en blandning av dåtid, nutid och framtid, med mindre segment, blandad anakronistisk musik, i en slags varitéform. Scenografin var delvis filmad så för första gången jobbade vi med rörliga bilder och bildmediet. Föreställningen kom också att handla om vad som är centrum och vad som är avkrok. Ramsberg har för nästan ett ögonblick sedan varit fullständigt livsavgörande för Sveriges framgång och ekonomi. Ramsberg har precis som Bergslagen utgjort en mittpunkt, ett hjärta, ett centrum. Helt plötsligt är Ramsberg världens utkant. Och kommer framförallt fram i mediabevakning genom protester. T.ex. genom ”Biblioteksupproret” 2016. Vem och vad avgör vad som är mittpunkt och centrum? Kanske kom vi i föreställningen fram till att Ramsberg är centrum i världen?

Många historiska personer passerade revy i föreställningen:

  • Krister Klasson Horn af Åminne (rättshaveristen på Gammelbo gård),
  • Bergsrådet Daniel Tilas
  • Lasse-Maja (vår första offentliga trans-person)
  • Elsa Beskow och många fler.

Föreställningen hanterade bergsbrukens framväxt, invandring av finnar, tyskar och valloner och dagens invandring. Vi berörde industrialisering och biblioteksuppror. Det var teater, film, rörelse, sång och musik i en svårslagen blandning. Vi hade också en trio musiker som ackompanjerade hela föreställningen.

Korpspelen - The Movie

Stort tack till våra partners och sponsorer som gör detta möjligt!!

Stort tack till våra partners och sponsorer som gör detta möjligt!!